Saç Ekiminden Sonra

Saç Ekiminden Sonra
Saç ekiminden sonra neler olacak sorusu, pek çok kişi için önemlidir. Saç ekimi sonrası bakım nasıl olmalı ya da saç ekiminden sonra ne zaman saçlar çıkacak gibi sorular işlemi yaptırmayı düşünenlerin en çok merak ettikleri arasında. Şimdi biraz bu soruların yanıtlarına bakalım…
Saç Ekimi Yapıldıktan Sonraki Süreç…
Saç ekiminden sonraki süreç, genellikle konforludur. Sadece kısa bir süre saç diplerindeki kabuklanmanın geçmesi beklenir. Saç ekimi yaptırdıktan sonra hastanın bazı konularda dikkatli davranması, sürecin daha çabuk ilerlemesine ve sonucun daha olumlu olmasına yardım eder. Saç ekimi sonrası süreç, saç ekiminde sonra iyileşme süreci ve saç ekiminden sonra bakım süreci şeklinde iki ana başlık altında incelenebilir.
Saç Ekimi Sonrası İyileşme
Saç ekimi yaptırdıktan sonra donör bölgenin ve ekim yapmak üzere seçilen bölgenin iyileşmesi için kısa bir süre yeterlidir. Ancak sürecin daha hızlı olması, saçların daha hızlı çıkması ve istenen sonucun gözlenmesi için hastaya düşen bazı ödevler de vardır. İyi beslenme, ilk yıkama konusunda dikkatli davranma ve saçlı deriyi zararlı, tahriş edici etkenlerden koruma gibi konularda hassas olunması önemlidir. Peki, saç ekimi sonrası beslenme nasıl olmalı, saç bakımında nelere dikkat etmeli?
Saç Ekimi Sonrası Beslenme
Doğru şekilde düzenlenmiş bir saç ekimi operasyonu sonrası beslenme, saç kökü kaybının daha az olmasını ve çıkan saçların daha güçlü olmasını kolaylaştırır. İyi beslenmek ve besinlerden ihtiyacınız olan enerjiyi almak, saç köklerinin de daha güçlü olmasını sağlar. Saç telleri, saç kökünden beslenir. Bu nedenle saç ekimi sonrasında iyi beslenmek sağlıklı ve güçlü saçlar için önemlidir.
Hem saçlarınızın güçlü olması için hem de kişisel beslenme planınız için A vitamini, B vitamini, C vitamini gibi vitaminlerin ve bazı enzimlerin alımı önemlidir. Ancak bazı maddeler, doğrudan saç köklerinin güçlü olmasında etkilidir. Bunlardan öne çıkan ikisi biotin ve folikasittir.
Sağlıklı saçlar için biotin denilen madde çok değerlidir. Biotin, bazı gıdaların içinde bulunan bir maddedir. örneğin fındık içi, yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer, dut ve fıstık, biotin içerir. Bu ürünleri tüketmek, biotince zengin beslenme sağlayarak saç köklerine olumlu etki edebilir. Ayrıca hücre bölünmesine yani büyümeye etki eden folikasit alımı da önemlidir. Yeşil yapraklı sebzeler, özellikle roka, brokoli, enginar, kavun, karaciğer, kırmızı et ve yumurta folikasitçe zengin besinlerdir.
Saç Ekimi Sonrası İlk Yıkama
Saç ekimi sonrası bakım sürecinin önemli bir parçası “ilk yıkama” olarak adlandırılan işlemdir. Saç ekimi sonrası ilk yıkama, saça uygulanan losyonla saç derisindeki kabuklanmanın kalkmasını sağlar. Bu yıkama işlemi ile kabuklanma kalkar ve saç kökleri nefes alarak yeni saçların çıkması kolaylaşır. İlk yıkama işlemi için saç ekiminin yapıldığı merkez önerilir. Ancak şartlar uygun değilse hasta, kendi başına da evde ilk yıkama işlemini yapabilir.
Saç Ekimi Sonrası Bakım
Ekim sonrası dikkat edilmesi gerekenler konusunda hassas davranmak, sonucun olumlu etkilerini hızlıca almak için önemlidir. Bunları, ekim sonrası hastaya düşen ödevler olarak da görebiliriz. Saç ekiminde sonra yapılması gerekenler, işlem sonrasında hekim tarafından hastaya anlatılır. Çok özel bir durum olmadıkça yapılması gerekenler ya da dikkat edilmesi gerekenler şöyle listelenebilir:
- Terlemenize neden olacak işleri ve sporu bir süre için ertelemeniz önerilir. Terlediğiniz zaman duş almanız gerekeceğinden ve terlemenin saç derisinde de olması istenmeyeceğinden bu konu önemlidir.
- Stres, saç dökülmesinin nedenlerinden biridir ve yoğun stres altında saç kökleri olumsuz etkilenebilir. Bu nedenle saç ekimi sonrası süreçte stresten uzak durmanız önerilir.
- Yoğun çay, kahve tüketimi önerilmez.
- Doğrudan kan yoluyla saç köklerine de ulaşacağı için alkol almanız da önerilmez.
- En azından sekim sonrasındaki bir kaç gün sigara alışkanlığına veda etmeniz faydalı olabilir.
- Hekim tarafından verilen ilaç varsa bunların kullanımına dikkat etmeniz gerekir.
- İlk bir kaç gün sürtünmeyi önlemek için yatış şeklinize dikkat etmeniz önerilir. Örneğin tepe kısmına uygulama yapıldıysa sırt üstü yanmanız, ense kısmına yapıldıysa yüzüstü yatmanız gerekir.
- Aşırı güneşe maruz kalmamanız da önemlidir. Bu nedenle yaz mevsimindeyseniz saç ekiminden sonraki ilk üç gün gündüz uzun süre dışarıda kalamanız tavsiye edilir.
- Fön veya kurutma makinesinden çıkan sıcak hava ekim yapılan köklere zarar verir. Bu nedenle fön çektirmek, ısı yayan cihazlarla şekillendirme yapmak, saç kurutma makinesi kullanmak önerilmez.
- Ekim yapılan bölgeye uzun bir süre boyunca jöle, sprey, briyantin gibi maddelerin kesinlikle uygulanmaması gerekir.
- Saçların 3 günden sonra ilk defa yıkanacağı zaman, uygulama yapılan merkezde yıkanması tavsiye edilir. Bu hem operasyon sonrası kontrolü sağlar hem de kullanılan malzemeler ve yıkama yapan kişiler profesyonel olduğundan yıkama işlemi sorunsuzca atlatılır.
- İlk birkaç ay boyunca duş alırkenyumuşak hareketlerle ve masaj şeklinde yıkama yapılmalıdır.
Saç Ekiminden Sonra İyileşme ve Yeni Saçların Çıkması
Ekim sonrası açılan kanalların neden olduğu minik kızarıklıklar ve donör bölgenin iyileşme süreci hastaları endişelendirebiliyor. Oysa bura doğal bir süreç söz konusudur. Ekim sonrasından hastaları endişelendiren durumlardan bazılarını şöyle açıklamak mümkün…
- Saç ekiminden bir hafta kadar sonra kafa derinizdeki izler geçer, kabuklanmalar dökülür.
- Operasyon sırasında oluşan kesiler veya yara izleri tamamen geçecektir. Bunun için endişelenmenize gerek yoktur.
- Operasyondan sonraki günlerde saç köklerinin alındığı kısımlarda küçük kızarıklıklar veya sivilcelenmeler görülebilir. Yine bunlar da birkaç hafta içinde tamamen yok olur.
- Ödem oluşma ihtimali hep vardır. Ödem, söz konusu olduğunda sağlık uzmanınızla görüşmeniz önerilir.
- Yıkama yapılmaya başladıktan yaklaşık bir hafta sonra ekilen bölgedeki teller dökülmeye başlar. Bunu görünce paniklemenize veya saç ekiminin işe yaramadığını düşünmenize gerek yoktur. Bu doğal bir süreçtir. Operasyondan birkaç ay sonra derinin 1.5 cm altına kadar yerleştirilen köklerden yeni saçlar çıkmaya başlayacaktır.
- Saç ekimi yapıldıktan yaklaşık 4 ay sonra yeni ve kalıcı saçlar çıkmaya başlar.
Türkiye’de Saç Ekimi Yaptırmak…
Saç ekimi, bugün dünya genelinde çok yaygın bir estetik uygulama olarak sıklıkla ve çok sayıda yapılıyor. Saç ekiminin popülaritesi giderek artıyor. Bu da farklı sebeplerle saç dökülmesi, kellik sorunu yaşayan kişilerin saç ekimi hakkında bilgi edinmek ve ekim yaptırmak üzere güvenilir bir ekip olmak isteğine yönelmesine neden oluyor. Çok uzun zamandır saç ekimi alanında dünyanın farklı yerlerinden yapılan başvuruları değerlendirmiş biri olarak söyleyebilirim ki; bu konuda güvenle hizmet alabileceğiniz ülkelerden biri Türkiye. Üstelik saç ekimi sürecini, tatil ve seyahatle birleştirme lüksü sunuyor. Türkiye’de saç ekimi yaptırmak üzere Avrupa ülkelerinden çok yoğun bir talep var. Türkiye’de saç ekimi alanında güvenilir kurumlarla iletişime geçerek buraya gelen hastalar, Avrupa ülkelerine göre çok daha uygun fiyatlarla yüksek kalitede hizmet alabiliyorlar. Diğer yandan süreç devam ederken İstanbul’u gezmek, hatta birkaç saatlik uçuşlarla Bodrum, İzmir, Antalya, kapadokya gibi eşsiz güzellikteki yerleri görmek ve tatil yapmak bile mümkün. İstanbul’da dünyanın en büyük ve en popüler restoran zincirlerinin şubelerini, en lüks markaların mağazalarını, yerel lezzetleri, dev tekstil pazarlarını keşfetmek çok keyifli bir deneyim yaşatıyor.
Saç ekiminden sonra ki aşamalar için aklınıza takılan bütün sorular için iletişim bilgilerimden hemen bana ulaşabilirsin.